The new DV 85-1 dosing valve

The new DV 85-1 dosing valve

Excellent versatility for the dosing and separating of different products

From 3rd May 2021, Handtmann will be presenting the newly developed DV 85-1 dosing valve to visitors of the Digital Handtmann FoodTec. It offers direct dosing of products from the meat, bakery, vegetarian and vegan, dairy, confectionery, fish and pet food food sectors, and many more. Product examples would be dips and sauces, soups, meat salads, desserts, toppings, batters, short pastry, spreads, pasty pet food products. In combination with a Handtmann vacuum filler, flexible dosing is possible in different types of containers, such as tubs, trays, thermo-forming packagings and jars or as dosing of toppings.

The new dosing valve is ideally suited for pasty and fluid products as well as products with chunky inserts. Excellent versatility is provided for the dosing and separating of different products and product shapes thanks to the choice of two outlet variants: 22 mm outlet diameter with ejection pistons and 8 mm outlet diameter with stamp. Round and star-shaped nozzles are available in diameters of 4, 5, 7, 9, 11 and 13 mm. Permanent portioning accuracy to the gram for all products is guaranteed by the precise feed system of the Handtmann vacuum filler. This feed principle with optimum product protection ensures first-class and permanently reproducible product appearance and quality. The easy-to-control ejection speed directly on the dosing valve ensures excellent and appealing product presentation at all times. The ability to dose with up to 90 degrees Celsius offers considerable advantages, especially in the gastronomy and food service sector.

The simple operation and ergonomic design of the dosing valve with individually adjustable working height ensures fatigue-free working. It is also the only manually operated dosing valve on the market that can guarantee CE-compliant, safe working at all times – with or without the use of round or star-shaped nozzles. The dosing valve also ensures optimum level of hygiene and product safety thanks to its full design in stainless steel and detectable plastic.

, Schalen, Tiefziehverpackungen und Gläser oder als Dosierung von Toppings flexibel möglich.

Das neue Dosierventil ist für pastöse und flüssige Produktmassen, sowie Produkte mit stückigen Einlagen, geeignet. Eine hohe Flexibilität ist beim Dosieren und Abteilen verschiedener Produktmassen und Produktausformungen durch die Auswahl von zwei Auslassvarianten gegeben: 22 mm Auslassdurchmesser mit Ausstoßkolben und 8 mm Auslassdurchmesser mit Stempel. Loch- und Sterntüllen sind in den Durchmessern von 4, 5, 7, 9, 11, 13 mm wählbar. Eine dauerhaft grammgenaue Portioniergenauigkeit ist bei allen Produktmassen durch das exakte Fördersystem des Handtmann Vakuumfüllers gewährleistet. Dieses Förderprinzip schont das Produkt zudem optimal und erzeugt damit eine erstklassige und dauerhaft reproduzierbare Produktoptik und -qualität. Die direkt am Dosierventil einfach regelbare Ausstoßgeschwindigkeit sorgt hierbei immer für eine exzellente und ansprechende Produktpräsentation. Die Möglichkeit mit bis zu 90 Grad Celsius dosieren zu können, bietet erhebliche Vorteile gerade im Bereich Gastro und Foodservice.

Die einfache Bedienung und der ergonomische Aufbau des Dosierventils mit individuell einstellbarer Arbeitshöhe sorgt für ermüdungsfreies Arbeiten. Zugleich ist es das einzige manuell bedienbare Dosierventil auf dem Markt, mit dem ein CE-konformes, sicheres Arbeiten - mit und ohne Verwendung von Loch- oder Sterntüllen - stets garantiert ist. Auch für optimale Hygiene und Produktsicherheit ist durch die Ausführung des Dosierventils in Edelstahl und detektierbarem Kunststoff gesorgt.

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